top of page

EmbryoScreen – nová metoda neinvazivního genetického testování embryí

Vybrat geneticky vhodné embryo na embryotransfer pomůže nová metoda neinvazivního vyšetření embryí. Metodou EmbryoScreen se vyšetřuje vzorek média, ve kterém se kultivovalo embryo do stádia blastocysty. Vzorek média tak obsahuje DNA pocházející z buněk embrya, které lze citlivými metodami sekvenování nové generace (NGS) vyšetřit. Metodu nabízí genetická laboratoř RepromedaLab jako první v ČR.


Zvýší šanci na otěhotnění

EmbryoScreen je doporučen párům, které chtějí zvýšit své šance na otěhotnění. Metoda umožnuje odhalit nesprávný počet chromozomů v buňkách embrya. Jedná se však o metodu screeningovou, nedosahující spolehlivosti klasického preimplantačního genetického testování PGT z biopsie. Výhodou metody je však její neinvazivní povaha, tedy není nutné provádět biopsii embrya.


Seřazení embryí od nejmenšího po největší riziko

V laboratoři analyzujeme pouze DNA, které se samovolně uvolní do kultivačního média při kultivaci embryí. Metoda EmbryoScreen umožňuje seřadit embrya podle rizika přítomnosti chromozomové vady - aneuploidie. Následně jsou embrya seřazena na základě spolehlivosti tohoto nálezu. Cílem je výběr embrya s největší pravděpodobností uchycení v děloze po embryotransferu.


Pozn: EmbryoScreen nenahrazuje provedení invazivního PGT u páru, kde je k PGT indikace z důvodu zvýšeného rizika přítomné chromozomové vady u embrya. V těchto případech není provedení metody EmbryoScreen doporučeno.



bottom of page